ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ

2018-05-03

  Για να κατανοήσουμε τι είναι ο καταρράκτης, είναι χρήσιμο να καταλάβουμε με απλό τρόπο πως λειτουργεί ο οφθαλμός.

  Φανταστείτε ότι το μάτι έχει το σχήμα μίας μπάλας.Το φως εισέρχεται από μπροστά μέσω της κόρης και διαμέσου του φακού,καταλήγει στο πίσω μέρος του ματιού, στον αμφιβληστροειδή. Στη συνέχεια μέσω πολύπλοκων διεργασιών που γίνονται στον εγκέφαλο δημιουργείται η εικόνα που βλέπουμε. Αν έχετε καταρράκτη ο φακός γίνεται θολερός.Είναι σαν να κοιτάτε μέσα από ομίχλη ή σκόνη.Τα πράγματα γίνονται θολά,ομιχλώδη ή λιγότερο χρωματιστά.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

  Οι αλλαγές στην όραση που μπορεί να αντιληφθείτε έχοντας καταρράκτη :-θολή όραση-βλέπετε διπλά(δύο εικόνες αντί για μία)-ευαισθησία στο φως-ελαττωμένη όραση το βράδυ ή ανάγκη περισσότερου φωτισμού όταν διαβάζετε.-βλέπετε τα έντονα χρώματα ξεθωριασμένα .

ΑΙΤΙΕΣ

  Ποιοι έχουν κίνδυνο να εμφανίσουν καταρράκτη εξαιρουμένου τον παράγοντα ηλικία :-κληρονομικό ιστορικό-διαβήτης-ιστορικό τραυματισμού του οφθαλμού,προηγηθέν χειρουργείο-έντονη ηλιακή ακτινοβολία-κυρίως χωρίς γυαλιά ηλίου.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

  Ελέγχεται η όραση του ασθενούς ξεχωριστά για το κάθε μάτι.Εξετάζεται το πρόσθιο μέρος του οφθαλμού για τυχόν ανωμαλίες(κερατοειδή,ίριδα,φακό).Κατόπιν εξετάζουμε το πίσω μέρος του οφθαλμού -βυθός-ελέγχοντας την ωχρά κηλίδα,το οπτικό νεύρο ώστε να αποκλείσουμε οποιοδήποτε παθολογικό αίτιο μπορεί να προκαλέσει ελάττωση της όρασης πέραν του καταρράκτη. Εφόσον τα συμπτώματα του καταρράκτη δεν σας δημιουργούν προβλήματα στη καθημερινότητά σας και η όραση είναι αρκετά ικανοποιητική, θα πρέπει να εξετάζεστε μια φορά το χρόνο ώστε ο θεράπων ιατρός σας να παρακολουθεί την εξέλιξη του καταρράκτη.

ΠΡΟΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

  Πριν από το χειρουργείο γίνεται από τον ιατρό σας προεγχειρητικός έλεγχος με την μέτρηση του φακού (ΒΙΟΜΕΤΡΙΑ) ώστε να γνωρίζει ο χειρουργός τον ενδοφακό (IOL) που θα τοποθετήσει

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  Η θεραπεία του καταρράκτη είναι μόνο η χειρουργική αφαίρεση του φακού. Η εγχείρηση καταρράκτη αποτελεί μια διαδικασία που διαρκεί περίπου 20-30 λεπτά.Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία με σταγόνες.Κατά την επέμβαση ο χειρουργός πραγματοποιεί μια τομή 2mm στον κερατοειδή ώστε να μπορέσει να αφαιρέσει τον θολό φακό με την χρήση υπερήχων και να τοποθετήσει έπειτα έναν τεχνητό φακό-ενδοφακό (IOL).

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ

  Μετά την εγχείρηση καταρράκτη ο ασθενής μπορεί να μεταβεί σπίτι του πάντα φυσικά με την βοήθεια κάποιου άλλου προσώπου και πρέπει να τηρεί προσεχτικά τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού(θεραπευτική αγωγή) μετά την αποχώρησή του από την κλινική. Είναι πιθανό μετά την επέμβαση να αισθανθείτε :-ελαφρύ πόνο-ήπια θολερότητα στην όραση-ελαφρύ πονοκέφαλο-ήπιο οίδημα-ενόχληση σε έντονο φως. Όλα αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά αλλά φυσικά θα βρίσκεστε σε επικοινωνία με τον οφθαλμίατρό σας. Μπορείτε να διεξάγετε φυσιολογικά τις περισσότερες από τις καθημερινές δραστηριότητές σας ωστόσο θα ήταν συνετό να :-αποφύγετε να αγγίζετε τον χειρουργημένο οφθαλμό-αποφύγετε την επαφή με νερό και σαπούνι-αποφύγετε το μακιγιάζ-αποφύγετε να σηκώσετε έντονο βάροςΌλα αυτά για περίπου 3-4 βδομάδες. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον ιατρό σας σε περίπτωση που παρατηρήσετε :-έντονο πόνο-επιδείνωση ή απώλεια όρασης-έντονη ερυθρότητα στον οφθαλμό-εμφάνιση μικρών μαύρων κουκίδων(μυγάκια) ή λάμψεις στο οπτικό σας πεδίο.Με την πάροδο του χρόνου θα είστε σε θέση να εστιάζετε κανονικά,να κοιτάτε στο φως χωρίς να παρουσιάζονται παραθλάσεις και να βλέπετε εντονότερα τα χρώματα. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστείτε γυαλιά για μακρινή ή και κοντινή όραση μετά το πέρας 3 περίπου μηνών.

Οφθαλμολογικό Ιατρείο,Γ.Ζερβού 45,Δράμα, 1ος Όροφος
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε