ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΕΚΦΥΛΙΣΗ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙΔΑΣ (Η.Ε.Ω)

2018-05-03

  Η ωχρά κηλίδα βρίσκεται στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς χιτώνα,ο οποίος είναι ένας φωτοευαίσθητος ιστός στο πίσω κομμάτι του ματιού.Ο αμφιβληστροειδής μετατρέπει φωτεινά ερεθίσματα και εικόνες σε ηλεκτρικά σήματα.Στη συνέχεια στέλνει αυτά τα σήματα μέσω νευρικών οδών στον εγκέφαλο.

  Η Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας είναι μια πάθηση,η οποία σχετίζεται με τη μεγάλη ηλικία και καταστρέφει προοδευτικά την κεντρική όραση.

 Η Η.Ε.Ω κατατάσσεται σε ξηρού και υγρού τύπου.

  Η Η.Ε.Ω ξηράς μορφής εμφανίζεται όταν τα κύτταρα στην ωχρά κηλίδα καταστρέφονται σιγά σιγά,έτσι ώστε σταδιακά μειώνεται η όραση.

  Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι η θολωμένη όραση.Οι ασθενείς έχουν δυσκολία στο να αναγνωρίσουν πρόσωπα.Χρειάζονται περισσότερο φως για να διαβάσουνε κοντά.Η ξηρού τύπου Η.Ε.Ω κατά κανόνα επηρεάζει και τα δύο μάτια αλλά η απώλεια όρασης μπορεί να προηγηθεί στο ένα μάτι. Ένα από τα πιο κοινά πρώιμα στοιχεία της ξηράς μορφής είναι τα drusen.(Εικ.1)

                                                Εικ.1 Drusen σε Η.Ε.Ω

  Τα drusen είναι κιτρινωπές εναποθέσεις κάτω από τον αμφιβληστροειδή και παρατηρούνται σε άτομα συνήθως άνω των 60 ετών.Από μόνα τους τα drusen δεν προκαλούν απώλεια της όρασης.Φυσικά οποιαδήποτε αύξηση στον αριθμό ή το μέγεθός τους αυξάνει τον κίνδυνο να αναπτύξει προχωρημένη Η.Ε.Ω.

  Η Η.Ε.Ω υγρού τύπου εμφανίζεται όταν αρχίζουν να σχηματίζονται παθολογικά αγγεία κάτω από την ωχρά,τα οποία είναι εύθραυστα και συχνά εμφανίζουν διαρροή υγρού και αίματος.Η συλλογή υγρού ή αίματος ανασηκώνει την ωχρά από την φυσιολογική της θέση.

  Η πτώση της κεντρικής όρασης στην υγρή μορφή γίνεται πολύ γρήγορα.Ένα πρώιμο σύμπτωμα είναι ότι οι ευθείες γραμμές εμφανίζονται κυματιστές.Αν λοιπόν προσέξετε τέτοιες αλλαγές στην όραση σας επικοινωνήστε με τον οφθαλμίατρό σας.

  Η πιο συχνή μορφή είναι η ξηρή.Παρ'όλα αυτά σε ασθενείς με προχωρημένη Ηλικιακή Εκφύλιση Ωχράς η υγρή μορφή ευθύνεται για απώλεια όρασης πολύ περισσότερο από την ξηρή μορφή.

ΑΙΤΙΑ και ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

  Ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου είναι η προχωρημένη ηλικία.Μπορεί να εμφανιστεί και σε μέση ηλικία αλλά τα άτομα άνω των 60 ετών διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο.Άλλοι παράγοντες είναι:

-κάπνισμα

-Φύλο.οι γυναίκες φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο

-παχυσαρκία

-Λευκή φυλή

Ο τρόπος ζωής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης Η.Ε.Ω.

-Σωστή διατροφή με λαχανικά και ψάρια

-Μην καπνίζετε

-Διατήρηση φυσιολογικού βάρους

-φυσιολογική αρτηριακή πίεση

-άσκηση

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

-Μέτρηση οπτικής οξύτητας

-Βυθοσκόπηση

-OCT( οπτική τομογραφία συνοχής)(Εικ.2 & Εικ.3)

Εικ. 2
Εικ. 2
Εικ. 3
Εικ. 3

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  Όσον αφορά την Η.Ε.Ω ξηρού τύπου,όταν φτάσει σε προχωρημένο στάδιο καμία θεραπεία δε μπορεί να βοηθήσει.Σε αρχόμενο στάδιο ή ενδιάμεσο,με συμπληρώματα διατροφής μπορούμε να διατηρήσουμε την ήδη υπάρχουσα κατάσταση σταθερή και να αποφύγουμε την επιδείνωση.

Στην υγρού τύπου Η.Ε.Ω η θεραπεία εφαρμόζεται με ενδουαλοειδικές εγχύσεις φαρμάκων.(anti-VEGF).

Θερμικό laser για να καταστραφούν τα παθολογικά αγγεία.

Φωτοδυναμική θεραπεία

Οφθαλμολογικό Ιατρείο,Γ.Ζερβού 45,Δράμα, 1ος Όροφος
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε