ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ

2018-05-03

  Ο όρος αστιγματισμός προέρχεται από την ελληνική λέξη στίγμα(σημείο) και στην κυριολεξία σημαίνει έλλειψη εστιακού σημείου.Η διαταραχή αυτή χαρακτηρίζεται από ανωμαλία στην καμπυλότητα των διαθλαστικών μέσων(κερατοειδούς ή/και κρυσταλοειδούς φακού),με αποτέλεσμα παράλληλες προσπίπτουσες ακτίνες φωτός να μη συγκλίνουν σε ένα σημείο στον αμφιβληστροειδή αλλά να απομακρύνονται ώστε να σχηματίζουν μια γραμμή.

  Γενικότερα ο αστιγματισμός δεν παρουσιάζει σημαντικές μεταβολές κατά τη διάρκεια της ζωής. Στην περίπτωση σημαντικής μεταβολής του αστιγματισμού, αυτό μπορεί να υποδηλώνει άλλες σοβαρότερες καταστάσεις και να χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.

Που οφείλεται:

  Ο αστιγματισμός μπορεί να είναι ένα ελάττωμα είτε εκ γενετής, είτε εξαιτίας τραυματισμού, είτε αποτέλεσμα χειρουργικής επέμβασης,είτε πάθησης του κερατοειδούς και οφείλεται συνήθως σε διαταραχές της κυρτότητας του κερατοειδούς. Ο κερατοειδής, το εξωτερικό διάφανο τμήμα του ματιού - δεν είναι σφαιρικός και δεν έχει την ίδια καμπυλότητα σε όλους τους μεσημβρινούς (άξονες).

  Ο άξονας με τη μικρότερη ακτίνα καμπυλότητας είναι κυρτότερος και έχει μεγαλύτερη διαθλαστική δύναμη, ενώ ο άξονας με τη μεγαλύτερη ακτίνα καμπυλότητας είναι λιγότερο κυρτός και έχει μικρότερη διαθλαστική δύναμη. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο αστιγματισμός οφείλεται σε διαταραχές της κυρτότητας του φακού του ματιού, και λέγεται φακικός αστιγματισμός.

Είδη αστιγματισμού:

• Ομαλός : Οι δύο κύριοι άξονες είναι κάθετοι μεταξύ τους, συνήθως στις 90 ή 180 μοίρες.

• Ανώμαλος : Οι δύο άξονες δεν είναι κάθετοι μεταξύ τους, αλλά λοξοί (κερατόκωνος, τραύματα κερατοειδούς, κερατίτιδες).

• Μπορεί να είναι απλός μυωπικός ή υπερμετρωπικός ή σύνθετος και να συνδυάζεται με μυωπία ή υπερμετρωπία ή να είναι μικτός (πχ. υπερμετρωπία με μυωπικό αστιγματισμό).

Συμπτώματα

  Ο αστιγματισμός συνήθως προκαλεί παραμόρφωση σε όλες τις αποστάσεις.Έχει ως βασικό σύμπτωμα τη θολή όραση. Επιπλέον, πολύ συχνά δημιουργεί κοπιωπία, δηλαδή κόπωση κατά την επισκόπηση κάποιου αντικειμένου που πρακτικά εκφραζεται με κόπωση, ζάλη, ερυθρότητα όταν κάποιος διαβάζει πολλή ώρα ή χρησιμοποιεί Η/Υ.

  Tα συμπτώματα, συνήθως, επιδεινώνονται όταν κανείς προσπαθεί να διαβάσει με ελλιπή φωτισμό. Κλασσικό σύμπτωμα της αστιγματικής εκτροπής είναι ο βραδυνός πονοκέφαλος .

Διάγνωση

  Η διάγνωση του αστιγματισμού γίνεται κατά τον οφθαλμολογικό έλεγχο είτε με διαθλαστικό έλεγχο είτε με τοπογραφία κερατοειδούς.

Θεραπεία

-Γυαλιά: Γυαλιά με κυλινδρικούς φακούς ή σφαιροκυλινδρικούς, όταν συνυπάρχει μυωπία ή υπερμετρωπία.

-Με φακούς επαφής : Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιούμε τορικούς, μαλακούς ή ημίσκληρους φακούς επαφής που διορθώνουν μηχανικά την ανωμαλία του κερατοειδούς.

-Με διαθλαστική επέμβαση LASER (LASIK ή PRK) . Το laser εξαχνώνει ιστό επιλεκτικά από τον μεσημβρινό που είναι ο πιο επίπεδος και τον κυρτώνει, ώστε η καμπυλότητα του να γίνει ίδια με εκείνη του μεσημβρινού που είναι πιο κυρτός.

Οφθαλμολογικό Ιατρείο,Γ.Ζερβού 45,Δράμα, 1ος Όροφος
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε