ΑΠΟΚΟΛΛΗΣΗ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΥΣ

2018-05-03

  Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας είναι ένα λεπτό στρώμα νευρικού ιστού, που καλύπτει το πίσω μέρος του οφθαλμού. Κύριος ρόλος του είναι η μετατροπή των οπτικών ερεθισμάτων σε νευρικά, για ανάλυση και επεξεργασία από τον εγκέφαλο.

  Κάτω από ορισμένες συνθήκες ο αμφιβληστροειδής μπορεί να αποκολληθεί από τη θέση του, με καταστροφικές συνέπειες για την όραση, αν η αποκόλληση δεν αντιμετωπιστεί αμέσως.

  Η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς συνήθως προκαλείται σε οφθαλμούς που υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ του υαλοειδούς (στερεά ουσία σαν ζελέ που γεμίζει όλο το εσωτερικό του ματιού) και του αμφιβληστροειδούς. Στις περιπτώσεις αυτές, μια οπίσθια αποκόλληση του υαλοειδούς, η οποία εμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 40 ετών και αφορά το σταδιακό διαχωρισμό του υαλοειδούς σώματος από τον αμφιβληστροειδή, μπορεί να προκαλέσει έλξεις στον αμφιβληστροειδή. Εάν ο αμφιβληστροειδής είναι ευαίσθητος σε αυτό το σημείο, οι έλξεις αυτές μπορεί να οδηγήσουν στη δημιουργία ρωγμής, μέσα από την οποία ενδέχεται να περάσουν τα ενδοφθάλμια υγρά και να προκαλέσουν αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα συμπτώματα της αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς μπορεί να είναι:

- Αστραπές και λάμψεις

- Μαύρα στίγματα (μυγάκια)

- Απώλεια του περιφερικού οπτικού πεδίου (σκιά), την οποία ο ασθενής συχνά δεν αντιλαμβάνεται έως ότου επηρεαστεί η κεντρική όραση.

-μια σκούρα κουρτίνα που κινείται στο οπτικό σας πεδίο

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

  Η διάγνωση της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς τίθεται πάντα από οφθαλμίατρο, αφού προηγουμένως μπουν σταγόνες που προκαλούν διαστολή της κόρης.

Οι ακόλουθες καταστάσεις αυξάνουν τον κίνδυνο αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς:

-μυωπία

-ιστορικό εγχείρησης καταρράκτη

-γλαύκωμα

-ιστορικό τραύματος

-ιστορικό αποκόλλησης αμφ/δους στο άλλο μάτι

-οικογενειακό ιστορικό αποκόλλησης αμφ/δους

-περιοχές λέπτυνσης στον αμφιβληστροειδή ανιχνεύσιμες με οφθαλμοσκόπιση απ'τον οφθαλμίατρο σας

ΑΙΤΙΑ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  Η αιτία της αποκόλλησης είναι οι ρωγμές του αμφιβληστροειδούς, που αν διαγνωσθούν έγκαιρα μπορούν να σταματήσουν την εξέλιξη της αποκόλλησης με μια περιχαράκωση τους, που γίνεται με laser φωτοπηξία. Εάν όμως δεν διαγνωσθεί έγκαιρα ή η φωτοπηξία με laser δεν είναι αρκετή να συγκρατήσει τον αμφιβληστροειδή, τότε αυτή επεκτείνεται έως ότου αποκολληθεί ολόκληρος ο αμφιβληστροειδής.

  Σε περιορισμένης και μικρής εκτάσεως αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, η χειρουργική τεχνική που εφαρμόζεται είναι η πίεση του βολβού του ματιού εξωτερικώς (μόνιμη σκληρική πίεση) με ¨μοσχεύματα¨ συμπαγούς σιλικόνης ή σπόγγου σιλικόνης, τα οποία ράβονται στην εξωτερική επιφάνεια του βολβού με απώτερο σκοπό, την μόνιμη προσέγγιση και επανακόλληση του σκληρικού τοιχώματος με τον αμφιβληστροειδή. Για την συγκόλληση της ρωγμής του αμφιβληστροειδούς εφαρμόζεται κρυοπηξία ή laser φωτοπηξία.

  Εάν η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς είναι εκτεταμένη, τότε η τεχνική που εφαρμόζεται είναι η υαλοειδεκτομή. Με αυτή την τεχνική διανοίγονται από την περιφέρεια του βολβού τρεις μικρές οπές. Από τις οπές αυτές, εισέρχονται μικροεργαλεία με τα οποία αφαιρείται το υαλοειδές σώμα του οφθαλμού επανατοποθετείται ο αμφιβληστροειδής στην θέση του και εφαρμόζεται κρυοπηξία ή ενδο-laser φωτοπηξία για την συγκόλληση των χειλέων της αμφιβληστροειδικής ρωγμής. Στο τέλος της επέμβασης, η οφθαλμική κοιλότητα πληρούται με ένα ειδικό αέριο το οποίο θα διατηρήσει τον αμφιβληστροειδή στην θέση του για τουλάχιστον 15 ημέρες. Ουσιαστικά, η δράση του αερίου είναι η ίδια με τον γύψο που τοποθετεί ο ορθοπεδικός στα κατάγματα, δηλαδή κρατά σταθερά στη θέση του τον αμφιβληστροειδή για να κολλήσει όπως ο γύψος το οστό.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ

  Αμέσως μετά το χειρουργείο κάποιος βαθμός ενόχλησης είναι αναμενόμενος. Λάμψεις και μυγάκια πιθανώς να επιμείνουν για μερικούς μήνες ακόμη. Αν έχει τοποθετηθεί αέριο ο οφθαλμίατρος σας θα σας προτείνει μια συγκεκριμένη θέση του κεφαλιού σας για κάποιο χρονικό διάστημα που συνήθως δεν υπερβαίνει τις 2-3 εβδομάδες. Δεν μπορείτε να ταξιδέψετε με αεροπλάνο μέχρις ότου το αέριο έχει απορροφηθεί, καθώς ταχεία άνοδος σε υψόμετρο μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνη αύξηση στη πίεση του ματιού.

Για τουλάχιστον 15 μέρες :

-Μην ερεθίσετε ή ξύνετε το μάτι σας.

-Προσοχή στη χρήση σαμπουάν και σαπουνιού.

-Μη χρησιμοποιείτε πισίνες.

-Αποφύγετε το κρυολόγημα και τα κρυολογημένα άτομα.

  Η όρασή σας θα βελτιωθεί σταδιακά(3-6 μήνες). Συχνά μετά την πλήρη ανάνηψη κρίνεται απαραίτητη η αντικατάσταση των διορθωτικών γυαλιών.Μπορεί να είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η επιτυχία της θεραπείας με την παρουσία της φυσαλίδας αερίου, ωστόσο δεν θα πρέπει να δείτε μία γρήγορη σκιά να καλύπτει το οπτικό σας πεδίο. Εάν αυτό συμβεί, επικοινωνήστε με τον χειρουργό σας.

  Πρέπει να γνωρίζετε ότι το ρίσκο της υποτροπής υπάρχει πάντα και ότι μπορεί να χρειαστούν μεταγενέστερες επιπλέον επεμβάσεις. Εάν όλα πάνε καλά, θα μπορείτε να επιστρέψετε στην καθημερινή σας δραστηριότητα σύντομα.

Οφθαλμολογικό Ιατρείο,Γ.Ζερβού 45,Δράμα, 1ος Όροφος
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε